28-08-07

De Staat North Carolina

Het was even wachten op het vervolgverhaal van de blog maar vanaf nu kan je dagelijks wel een nieuw hoofdstukje verwachten.

Tijdens onze heenreis zullen we na de staat Virgina aankomen in North Carolina. Onze eerste overnachting is voorzien in Lumberton, North Carolina.

Map_of_USA_highlighting_North_Carolina

North Carolina

Hoofdstad
Grootste stad
Afkorting
Oppervlakte
Bevolking
Bijnaam
Staat sinds
Staat rang
Raleigh
Charlotte
NC
53.821 sq mi
8,1 miljoen (census 2000)
Old North State/Tar Heel State
21 november 1789
12

nc_outlinecap
 

North Carolina (Nederlands: Noord-Carolina) is een van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten van Amerika. Het was een van de oorspronkelijke dertien staten die de Unie hebben opgericht en zich hebben vrijgevochten van het Britse koloniale gezag. De staat wordt begrensd door Virginia in het noorden, Tennessee in het westen aan de andere kant van de bergen en Georgia en South Carolina in het zuiden. North Carolina heeft een kustlijn in het oosten met de Atlantische Oceaan. De beide Carolina's werden oorspronkelijk vernoemd naar koning Karel I van Engeland.

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners waren Amerikaanse Indianen, o.a. de Cherokee, die wel tot de Vijf Beschaafde Naties gerekend worden. Rond 1830 werden zij gedwongen te 'verhuizen' naar het Indian Territory in Oklahoma, en deze barre tocht kostte veel mensenlevens. Een deel van hen wist zich echter in de onherbergzame bergen aan de westkant van de staat staande te houden en een ander deel keerde later terug. Hun nazaten wonen nog steeds in de staat. Toch was de streek het eerste gebied waar de Britten in de jaren 1580 een kolonie probeerden te stichten door toedoen van Sir Walter Raleigh waar de hoofdstad van de staat naar genoemd is. Van een van zijn nederzettingen op Roanoke Eiland werd echter later niets meer vernomen.

130px-North_Carolina_state_seal

In de 18e eeuw werden er een aantal nederzettingen gesticht en in 1712 werd de kolonie gesplitst in noord en zuid. De twee delen hebben tot op de huidige dag een tamelijk verschillend karakter. South Carolina was een slavenstaat bij uitstek en de eerste staat die zich afscheidde van de Unie en zo de Amerikaanse burgeroorlog op gang bracht. North Carolina scheidde zich pas af toen al zijn buren dat ook gedaan hadden en met tegenzin in 1861. Ironisch genoeg vond de overgave van het zuiden juist in deze staat plaats en de staat heeft flink te lijden gekregen onder de Burgeroorlog.

nc             

North Carolina consists of 48,843 square miles of land and 3,826 square miles of inland water. The total area of 52,669 square miles ranks North Carolina twenty-ninth in area among the states. The Old North State lies on the Eastern Seaboard with half of the population of the United States living within a 500-mile radius of the state. The state's temperate climate has four distinct seasons and is highly acclaimed for its year-round living comforts. Rainfall is adequate and dispersed over the entire year.

More than 64.5 million visitors traveled to North Carolina in 2005, ranking the state eighth behind California, Florida, Texas, Pennsylvania, New York, Ohio and Michigan. Eighty-nine percent of all travelers traveled to North Carolina by auto, truck or camper/RV.

North Carolina has the Blue Ridge Mountains in the west, the Outer Banks (a chain of islands) in the east, and everything in between. Murphy is the westernmost town of significance and Manteo is the easternmost town of significance; "From Murphy to Manteo" is a popular saying.

Together with South Carolina it forms Carolina, sometimes called The Carolinas.

 

nc_qtr

The ten largest cities in North Carolina, by population, are as follows.

  • Charlotte - North Carolina's largest city, known for banking and professional sports.
  • Raleigh - North Carolina's capital city and the location of many of the state's cultural institutions.
  • Greensboro - Located near the northern center.
  • Durham - Famous for Duke University and tobacco connections.
  • Winston-Salem - Mid-sized city, home of a famous Moravian settlement, RJ Reynolds Tobacco Company, and Krispy Kreme.
  • Fayetteville - Home to Fort Bragg and Pope Air Force Base.
  • Cary - A suburb of both Raleigh and Durham.
  • High Point - The "Furniture Capital of the World".
  • Wilmington - Colonial Port City, home of EUE Screen Gem studios. The main coastal city, a great destination for the beach lover.
  • Asheville - Scenic mountain city, known for its cultural establishments and liberal culture.

22:11 Gepost door Fireobservers on the road in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Hallo Die lijkt mij een blog interessant blog...maar op een ander tijdstip ga ik hier eens wat uitgebreider lezen...liefs...

Gepost door: Athea | 28-08-07

De commentaren zijn gesloten.